Hombre, Ciencia y Tecnología ISSN: 1028-0871 Vol. 27, No. 1, ene-mar, p.60-65, 2023
- 60 -
Efecto del pimiento (Capsicumannuum L.), a la aplicación de diferentes dosis de
Microorganismo Eficiente
Response of pepper (Capsicum annuum L.), to the application of different doses of
Efficient Microorganism
Autores:
Lic. Mercedes Wilsón-Reyna1, https://orcid.org/0000-0007-7193-3471
M.Sc. Carmen Julia Márquez-Massó2, https://orcid.org/0000-0002-0799-5851
Lic. Denise Romero-Lara1, https://orcid.org/0000-0002-7735-2624
Li. Rainy Orduñes-Lores2, https://orcid.org/0000-0003-0907-6805
Organismo:1Universidad de Guantánamo. Cuba. 2Centro Universitario Municipal Manuel
Tames, Guantánamo, Cuba.
E-mail: mercedeswr@cug.co.cu; carmenmm@cug.co.cu; deniserl@cug.co.cu;
vlores@cug.co.cu
Fecha de recibido: 21 sept. 2022
Fecha de aprobado: 27 nov. 2022
Resumen
Para determinar la mejor respuesta del
cultivo de pimiento (CapsicumannuumL.),
ante la aplicación de Microorganismo
Eficiente, se ejecutó un experimento con
diseño de bloques al azar en la finca de la
productora Mercedes Wilson Reyna,
asociada de la Cooperativa de Créditos y
Servicios “Feliberto Betancourt”,
perteneciente a la Unidad Empresarial de
Base de Granos, del Municipio Manuel
Tames, Provincia Guantánamo, con la
variedad (California Wonder L). Se
emplearon las dosis de 100, 150, 200 y 250
ml/m2, por tratamientos de Microorganismo
Eficiente. Se evaluaron las variables: altura
de la planta (cm), número de hojas (U),
rendimiento (t/ha-1) y peso de los frutos (g),
en cuatro momentos, 7, 14, 45 y 60 días;
donde se aplicó dosis de 250 ml de
Microorganismo Eficiente se obtuvieron
resultados superiores al testigo. El 4 resultó
más efectivo.
Palabras clave: Microorganismos;
Pimiento; Rendimiento; Eficiente
Abstract
To determine the best response of the
pepper crop (Capsicum annuum L.), before
the application of different doses of Efficient
Microorganism, an experiment with a
randomized block experimental design was
carried out on the farm of the producer
Mercedes Wilson Reyna, associate of the
"Feliberto Betancourt" Credit and Services
Cooperative, belonging to the Grain Base
Business Unit, of the Manuel Tames
Municipality, Guantánamo Province, with
the variety (California Wonder L).In the
experiment, doses of 100, 150, 200 and 250
ml/m2 were used, for Efficient
Microorganism treatments. The following
variables were evaluated: plant height (cm),
number of leaves (U), yield (t/ha-1) and fruit
weight (g), at four moments 7, 14, 45 and 60
days. The results showed that where a dose
of 250 ml of Efficient Microorganism was
applied, superior results to the control were
obtained. The most effective Treatment was
4, obtaining profits of $15,055.33.
Keywords: Microorganisms; Pepper;
Performance; Efficient